De kwaliteit van Āyurveda in Nederland
- Elisa Kuiper
- 27 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 apr
Inzichten en tips voor het kiezen van een goede behandelaar

Sinds ik me meer ben gaan verdiepen in Āyurveda en er studie en trainingen in heb gevolgd, valt het me steeds meer op dat de kwaliteit van de Āyurvedische zorg die wordt aangeboden in Nederland zo hier en daar veel te over laat. Zo worden ‘Āyurvedische’ behandelingen op veel plekken zomaar aan iedereen aangeboden en worden de behandelingen niet of onvoldoende aangepast aan de cliënt. Soms door onkunde, soms doordat de kracht van Āyurvedische behandelingen wordt onderschat, zowel door behandelaren als door cliënten.
Āyurveda gaat ervan uit dat de balans van de elementen in iedereen anders is, en kan verschillen van moment tot moment. Hierdoor zijn lang niet alle behandelingen, oliën en kruiden voor iedereen op elk moment geschikt. Helaas zijn er veel Āyurvedische behandelaars die Āyurvedische massages en behandelingen aanbieden zonder dat daar enige vorm van vraagstelling, een intake of een consult aan vooraf gaat, om te checken of ze inderdaad geschikt zijn.

Massages en behandelingen die zonder vraagstelling vooraf ‘Āyurvedisch’ genoemd worden, dragen wel de naam, maar zijn in veel gevallen niet daadwerkelijk Āyurvedisch. Zo zullen er bijvoorbeeld waarschijnlijk wel warme kruidenoliën gebruikt worden, maar zullen deze wellicht helemaal niet bij de behoeften van de cliënt passen. Ook kan het zo zijn dat de behandeling überhaupt niet geschikt is voor de cliënt. In beide gevallen kan de behandeling negatieve effecten hebben op de gezondheid van de cliënt, zoals extra aanmaak van Āma, afvalstoffen, het verstoren van de geest, verstoring van de spijsvertering, etc..
Op deze manier kan Āyurveda door foutieve behandelingen; behandelingen die niet geschikt zijn voor de cliënt of op een ongeschikte manier worden uitgevoerd, een negatief imago krijgen. Mede hierdoor hoor je Āyurveda soms in één zin met de term kwakzalverij. Wanneer correct uitgevoerd echter, hoort Āyurveda nagenoeg geen bijwerkingen teweeg te brengen. Zonde dus.
Vanzelfsprekend kan er ook iets misgaan met de behandeling of de keus voor oliën wanneer er wél van tevoren vragen gesteld worden of een intake of consult plaatsvindt, maar de kans hierop reduceert aanzienlijk. Wel is het als cliënt, maar ook als behandelaar die cliënten doorverwijst naar andere behandelaars, altijd verstandig de scholing van de behandelaar in acht te nemen. De duur van de scholing en het opleidingsinstituut zijn nuttig om naar te kijken. Sommige Ayurvedische behandelaars hebben simpelweg onvoldoende scholing gehad, waardoor ze bijvoorbeeld nadelen en contra-indicaties van behandelingen onvoldoende in acht nemen.
Waar kun je op letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling:
Kijk of de behandelaar je vragen stelt over je huidige gezondheid, voorafgaand aan de behandeling.
Stel vast wat voor scholing de behandelaar gehad heeft, en aan welk opleidingsinstituut. Bepaal aan de hand hiervan of je vindt dat de behandelaar voldoende is opgeleid, of vraag advies hierover aan een andere behandelaar die je vertrouwt.
Ga in gesprek met je behandelaar indien je twijfelt aan zijn of haar keuzes over jouw behandelplan. Dit helpt jou te kiezen voor een behandelaar die bij je past en helpt de behandelaar de juiste keuzes te maken in het bepalen van een behandelplan, alsook in het verbeteren van de communicatie.
Het kan geen kwaad na een behandeling te letten op veranderingen in je gemoedstoestand, spijsvertering, hongergevoel, ontlasting en dingen als snot en slijm, en deze te bespreken met je behandelaar. Dit helpt de behandelaar beter te kunnen vaststellen of de behandeling geschikt of ongeschikt is geweest, en waarom. Indien er ongewenste bijeffecten optreden kan de behandelaar hier adequaat naar handelen.
Comments