Zo herken je Āma, afvalstoffen
- Elisa Kuiper
- 19 mrt
- 2 minuten om te lezen

Āma betekent ‘dat wat niet gekookt is’, ofwel: dat wat niet goed verteerd is. Zowel voeding als ervaringen vallen onder dingen die verteerd moeten worden.
Voedsel dat niet goed verteerd is, Āma, kan achterblijven in je spijsvertering, je spijsvertering verzwakken en uiteindelijk tot diep in je weefsels blokkades veroorzaken. Āma wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van ziekte. Het is dus belangrijk de opbouw van Āma te voorkomen en al aanwezige Āma te verwijderen.
Āma is een plakkerige, zware substantie die zich niet gemakkelijk voortbeweegt. Wanneer het zich ergens hecht komt het dan ook niet zomaar weer los. Heb je wel eens een wit of gelig laagje gezien op je tong? Waarschijnlijk ging dit laagje niet weg door simpelweg te slikken. Dit is Āma. Deze Āma kan verschillende kleuren hebben:
Wit, dit is meer Kapha gerelateerd, bijvoorbeeld door het eten van veel zuivel of eten zonder honger
Gelig of felgekleurd meer Pitta, bijvoorbeeld door te pittig eten of overmatige consumptie van alcohol
Grauwig is meer Vata gerelateerd, bijvoorbeeld door het eten van rauw of te droog voedsel

Volgens Āyurveda geeft de tong een weergave van wat er in het lichaam gebeurt. Heel logisch eigenlijk, want je mond is net zoveel onderdeel van je spijsvertering als je maag en darmen. Wanneer er een laagje op de tong aanwezig is, is het dus aannemelijk dat er ook in de rest van je spijsverteringskanaal Āma aanwezig is.
Door 's ochtends vroeg vóór het eten je tong te bekijken krijg je een inkijkje in het functioneren van je spijsvertering. Verwijder het laagje vervolgens met een tongschraper (liefst geen plastic) om te zorgen dat je de Āma niet opeet bij je ontbijt.
Andere belangrijke indicatoren zijn bijvoorbeeld een vermoeid gevoel na het eten en een lui, duf gevoel wanneer je 's ochtends wakker wordt. Deze symptomen laten zien dat je spijsvertering erg veel energie nodig heeft om te kunnen functioneren. Ook een opgeblazen gevoel, gasvorming, plakkerige, zware ontlasting, hersenmist en weinig honger wijzen op de aanwezigheid van Āma.
Herken je deze klachten en wil je weten hoe je er vanaf komt? Overweeg dan een Āyurvedisch consult te boeken, of doe mee met de Lente Detox!
Tips die je zelf kunt toepassen
Drink warm water of thee bij de maaltijd
Probeer zo veel mogelijk warme maaltijden te eten
Zorg dat je eet wanneer je honger hebt
Eet tot je ongeveer 80% vol zit, niet tot je zo vol zit dat je je zwaar of moe voelt
Meer tips voor een goede spijsvertering? Houd de blogpagina in de gaten of plan een consult om te ontdekken welke voeding en leefstijl voor jou werkt.
Comments