Āyurvedisch je pasen door
- Elisa Kuiper
- 6 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen

Pasen is voor veel mensen een gelegenheid voor lekker eten, gezellig samenzijn met familie en vrienden en rustig aan doen. We staan wellicht wat later op, eten zwaardere maaltijden, snoepen meer en bewegen minder. Zowel zware spijzen als minder beweging en een ander slaapritme dan gewoonlijk kunnen oorzaak zijn van de vorming van Āma, afvalstoffen. Afvalstoffen ontstaan wanneer we onze voeding niet goed hebben kunnen verteren, bijvoorbeeld wanneer we te zwaar eten of onze vertering minder goed werkt door minder activiteit en een ander slaapritme. Deze afvalstoffen kunnen zorgen voor nog minder honger, weinig energie, mentale dufheid, blokkades in het lichaam en uiteindelijk: ziekte. Hoe kun je tijdens deze dagen nu gemakkelijk zorgen dat je je energiek blijft voelen en je spijsvertering op peil houdt?
Een van de belangrijkste punten is dat je je spijsverteringsvuur niet overlaadt. Eten tot je erbij neervalt of tot je een dutje moet doen om ervan bij te komen zijn dus minder gewenst. Wat je kunt doen om dit te voorkomen is zorgen dat je, waar mogelijk, lichtere maaltijden eet, zoals soep of Kitchari, een eenpansgerecht van rijst, mungboontjes, groenten en kruiden (zie het recept hieronder). Zo geef je je lichaam ruimte om ook de zwaardere maaltijden te verwerken. Wat beweging, zoals een wandeling na de maaltijd doet ook wonderen.
Al die paaseitjes tussendoor kunnen je spijsvertering ook flink verzwakken. Je vuurtje moet dan continu werken en kan overladen worden, waardoor je ook latere maaltijden minder goed verteert. Snoep dus liefst niet of met mate, of neem al bij je maaltijd dat paaseitje, als toetje.
Probeer fruit zo veel mogelijk apart te eten van de rest van je maaltijden en combineer zo min mogelijk dierlijke producten. Volgens Āyurveda vallen deze combinaties onder die combinaties die voor je lichaam onverteerbaar zijn en Āma veroorzaken.
Misschien wel de belangrijkste tip: geniet! Je mentale staat speelt een grote rol in de staat van je spijsvertering. Zorg dan ook dat je de andere tips uit deze blog toepast wanneer je daar ruimte voor hebt en ze geen stress veroorzaken.
Uitgebreid leren over principes als deze en hoe je ze toepast in je dagelijks leven? Volg op donderdagavond 22 mei het webinar ‘Je spijsvertering in de hand’ en beheers direct de kennis die je nodig hebt om je spijsvertering zelf te verbeteren.
Recept voor Kitchari (2 porties)
Kitchari is een veelzijdig gerecht, waarin je veel kunt variëren met groentes en kruiden. Voeg meer water toe om het meer een soep te laten worden, of juist iets minder om het meer een pap te laten worden. Zorg dat je van tevoren de mungboontjes lang genoeg hebt geweekt en goed hebt gewassen (tot het water waarmee je wast helder is); dit zorgt dat ze goed verteerbaar zijn. Krijg je snel last van winderigheid of een opgeblazen gevoel door het eten van peulvruchten? Zorg dan zeker dat je het snufje asafoetida toevoegt aan je Kitchari. Dit kruid helpt bij het goed verteren van peulvruchten en vermindert gasvorming.
Ingrediënten
100g mungbonen, gewassen en geweekt (liefst 8 uur of 's nachts)
100g basmati rijst, gewassen
2 theelepels ghee of kokosolie
1 theelepel komijnzaadjes
1 theelepel gemalen korianderzaadjes, of een halve theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1/2 tot 1 theelepel fijngesneden gember, afhankelijk van hoe vurig je bent ;)
snufje asafoetida (ook wel: hing, duivelsdrek)
klein bosje verse koriander
gesneden (seizoens-)groenten naar keus, bijvoorbeeld: sperzieboontjes, paksoi, wortel, pastinaak, pompoen, venkel
zout en peper naar smaak
schijfje limoen/citroen
gekookt water naar benodigdheid
Bereiding
Verhit de olie in een pan en bak hier kort de komijnzaadjes, korianderzaadjes en gember in tot geurig. Voeg op het laatst de kurkuma en asafoetida toe, deze hoeven maar enkele seconden te bakken.
Doe de mungbonen, rijst en groenten in de pan en voeg heet water toe. Zorg dat alles ruim onder water staat, zodat het goed kan inkoken. Indien nodig kun je later nog water toevoegen.
Kook het geheel zo'n 20 tot 30 minuten, tot alles gaar is. De mungboontjes zijn helemaal zacht wanneer ze gaar zijn.
Voeg zout en peper toe naar smaak en garneer met een schijfje limoen/citroen en verse koriander.
Comentários